tirsdag 26. juli 2011

Rapport november 2010

Happy day school
Nairobi, Kenya

Først og fremst er det viktig å takke alle dere som har gjort dette prosjektet mulig. Med den økonomiske støtten fra dere er det nå 32 jenter og 23 gutter i alderen tre til åtte år som går på Happy Day school.
Skolen startet opp i januar 2010. Maggie, som har jobbet som førskolelærer på en annen skole før hun startet denne, har deltatt på en rekke seminarer om ”project management” i tillegg til sin førskolelæreropplæring. Hun har i tillegg vært i nær dialog med meg (som har jobbet med Early Childhood Care and Education i Asia og Stillehavsregionen da jeg jobbet i UNESCO).
Skolen drives i lokaler som allerede var satt opp med støtte fra Titus og hans bror. Det har blitt bygd to nye bølgeblikkrom etter at lokalene ble gjort om til skole. Rett utenfor eiendommen er et stort treningsfelt som blir brukt som lekeplass for ungene.


Lokalene består nå av fire undervisningsrom, et kjøkken, et kontor, en do og et rom som ”caretakeren” og hans kone (som har fått jobben som kokk) bor på.

Til sammen er det 5 personer som får lønn av dette prosjektet. I tillegg til Maggie som både er leder og lærer, er det 2 lærere, en kokk og en caretaker (av sikkerhetsmessige grunner bor de i bygningen og passer på den). En lærer har fått sparken fordi hun ikke tilfredsstilte forventningene Maggie hadde til henne. Lærerne ble rekruttert etter intervjuer og alle hadde dokumentert sin opplæring med vitnemål.
Med økonomisk støtte fra oss har Maggie kjøpt inn byggemateriale, bord og stoler, tavler, matlagingsutstyr og tallerkener, skjeer etc, undervisningsmateriell, baller, med mer. Hun har også gått til anskaffelse av nødvendige lisenser for å drive skolen.
De fleste barna betaler en avgift hver måned (noe som er helt vanlig i Kenya og ble anbefalt) Denne avgiften er imidlertid mer symbolsk enn hva det reelt koster (i og med at prosjektet får støtte fra oss). Noen av barna går helt gratis og har fått beskjed om at de har fått stipend fra Norge. Generelt kommer barna fra veldig fattige kår. Som en illustrasjon, har Maggie sendt meg historien til en av guttene. Han er syv år, men ser ut som han er fire. Moren er arbeidsledig og han har fire søsken. En av søsknene går også på Happy Day school og to er hjemme. Han hadde ikke sko før Maggie kjøpte et par til han. Dette ble nemlig sett på som et problem fordi han gikk på do barbeint. Han ble derfor sendt hjem. Da Maggie fortalte meg om dette, sa jeg at hun kunne kjøpe sko. Jeg foreslo også at hun kjøpte ”slippers” som kunne stå ved inngangen til doen (noe som er vanlig). Brian, som han heter, er kun sikret måltidet han får på skolen på grunn av familiens økonomiske situasjon. Det er derfor veldig variabelt hva han får av mat hjemme.
Skolen åpner kl 07.00 og stenger 16.00. De starter med det de kaller ”free play”. Barna får modelleringsleire og de blir bedt om å lage noe som har med dagens tema å gjøre. De grupperer barna etter alder og evner. Ved 11-tida får de grøt og kl 12.30 er det lunsjpause. Barna sover/hviler også før de går hjem. Skolen følger Kenyas nasjonale pensum for barnehager. Nå i begynnelsen av november sendte vi nedover 23 kg leker med Sund folkehøgskoles fotball linje. Disse lekene kommer nok godt med :-)
Prosjektet er godt i gang. Utfordringene er imidlertid mange. Blant utfordringene Maggie har identifisert er:
·         Mangel på fasiliteter, blant annet så skulle de gjerne hatt mer enn en do
·         Mat er veldig dyrt (prisstigningen i Kenya er skremmende høy). Noen måneder går hele budsjettet med til å kjøpe inn mat.
·         De har en målsetting om å gjøre skolen mer økonomisk uavhengig. Foreldrene har vist interesse for å starte et inntektsgivende prosjekt, kurvfletting. Til dette trenger de imidlertid startkapital og har derfor ikke fått begynt.
·         Som alle andre skoler for fattige barn, ser de nytten av en skoleuniform. En skoleuniform gjør fattigdommen mindre synlig og barna trenger ikke en rekke ordentlige klær å gå på skolen i.
Jeg har regelmessig kontakt med Maggie og har store ønsker om å reise til Kenya til sommeren dersom jeg får råd. Deres støtte til dette prosjektet er helt avgjørende for at dette har blitt noe av og for å sitere Maggie: ”THANK YOU ALL FOR THE GREAT SUPPORT!”
Ta gjerne kontakt dersom dere har noen spørsmål.
Med de aller beste hilsner,
 Annelene Rør            mob. 40497911          epost: annelene_ror@yahoo.no


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar