OM PROSJEKTET

Med støtte fra sponsorer i Norge, har vi drevet skole for barn fra marginaliserte familier i et nybrottsområde i utkanten av Nairobi siden januar 2010. Vi har sakte, men sikkert bygget opp tilbudet og er veldig stolte av hva vi har fått til hittil.

Hvert år går det ca 50 barn på Happy Day junior school fordelt på fem grupper. Barna er i alderen 3-10 år. Happy Day har et personale på fem lærere, hvorav en også er pedagogisk leder, en kokke og en administrativ leder. Lederne er bindeleddet til Norge. De er i familie med en av initiativtakerne, Annelene Rør. Den andre initiativtakeren er Christin Reinbakk. Marianne Aalstad Muli har vært en viktig bidragsyter siden 2012. I 2021 fikk Happy day junior schools venner, som er registrert i Brønnøysundsregisteret, nytt styre og styreleder er Titus Mutinda Kawinzi.

Skolen er først og fremst et tilbud til de barna i området som har det vanskeligst. Skolen er ikke utstyrt med en fancy fasade, men tiltrekker seg barn gjennom det gode tilbudet i tillegg til at flere av barna har blitt invitert til å gå der fordi barna har det vanskelig. Det er flere familier som gjerne vil sende barna sine på Happy Day, men vi har måttet si nei for å kunne gi et godt tilbud til de som går der. Etter valget og regjeringsskiftet i desember 2002 ble det innført gratis skole i Kenya. Det offentlige skolevesenet sliter imidlertid med flere utfordringer og skolegangen er likevel ikke helt gratis. Elevene må ha uniformer for å få gå på skolen, de må betale for skole-bøkene, de må betale for mat og mange andre utgifter. Som følge av innføringen av gratis skole, har imidlertid mange flere barn begynt på skolen og klassestørrelsen per lærer har økt fra 35-40 elever til nærmere 100 elever i klassen i flere av skolene i nærheten. Dette er ikke gode læringsmiljø.

På Happy Day er målgruppen barn som ikke har råd til de utgiftene den offentlige skolen drar med seg. Elevene på Happy Day har også uniformer, skolebøker, mat etc, men det er penger som kommer inn gjennom sponsorer i Norge som dekker disse utgiftene. For flere av barna er maten de får på skolen den eneste maten de spiser den dagen, og flere barn har også fått støtte til medisinsk behandling når det har vært nødvendig. Klær, sko, skolesekker, bøker, fargestifter og leker har blitt sendt fra Norge eller kjøpt for penger sendt fra Norge til de som ikke har det de trenger. Happy Day er rett og slett et uvurderlig tilbud til mennesker som lever fra hånd til munn.

Alle skolene i Kenya må følge retningslinjer og pensum som er bestemt av utdanningsmyndighetene. Happy Day får jevnlig besøk av inspektører som skal sikre at alt går riktig for seg. De er opptatt både av det pedagogiske tilbudet og av fasilitetene skolen drives på. De har lenge påpekt at skolen må ha separate doer for jenter og gutter. Dette fikk vi på plass i august 2014.

Det pedagogiske tilbudet har hele tiden vært i fokus. Annelene har tidligere jobbet med Early Childhood Care and Education i UNESCO og har kunnet bidratt med flere innspill på hvordan skoler i andre fattige strøk har kunnet drive god skole. Maggie har førskoleutdannelse og har jobbet i flere år som lærer på en annen skole før Happy Day ble startet opp. Alle lærerne er sertifiserte lærere og både den pedagogiske lederen og de andre ansatte går på kurs i regi av myndighetene, UNICEF og andre for å utvikle seg som lærere. Marianne og Annelene besøker Kenya og Happy Day jevnlig. Det er gledelig å kunne rapportere om en veldrevet skole med dedikerte lærere. Klassestørrelsene er små og elevene stortrives. Vi har likevel behov som fremdeles ikke har blitt dekket.

Sponsorinntektene vi får inn i Norge brukes i all hovedsak på lønninger og mat. Lønningene er ikke mye under hva andre tilsvarende skoler kan skilte med, men de er for lave til at familiene til de ansatte skal kunne dekke sine nødvendige utgifter.

Vi har et stort ønske om å kunne gi de ansatte litt bedre lønn. I juli 2014 ble vi enige om at alle ansatte på Happy Day skulle få helseforsikring dekket av skolen. I mars 2018 bestemte vi oss for å screene alle barna, de ansatte og deres barn for orm og tyfus etter at et av barna hadde dødd og et annet var blitt veldig syk. Det var 58 av 72 som var syke. Disse ble behandlet og alle fikk tyfusvaksine som må fylles på hvert 3. år. Dette innebærer nye utgifter og vi er helt avhengig av innsamlede midler for å kunne følge opp.

I 2019 innførte Happy Day den nye lærerplanen i Kenya. Dette innebærer nye bøker og nye undervisningsmetoder. Lærerne er begeistret for de nye retningslinjene, men både opplæring og nytt undervisningsmateriell har blitt nødvendig. Vi har sendt lærerne på kurs og kjøper inn materiell etter hvert som vi får inn midler til det.

Dette prosjektet er totalt avhengig av innsamlede midler fra Norge. Vi har stadig behov for flere sponsorer og alle monner drar. De fleste av sponsorene legger inn en sum mellom 100,- og 1000,- kroner som autotrekk en gang i måneden til Happy Days konto i Norge: 1503 91 06091. Andre gir engangsstøtte. Kontoen tilhører Happy Day juniors schools venner som er registrert i enhetsregisteret i Brønnøysund med organisasjonsnummer 918 821 783. Vi ville satt veldig pris på om du har lyst til å bli en av Happy Days sponsorer. Vil du ha mer informasjon kan du se på vår facebookside eller instagramkonto. Eller du kan ta direkte kontakt med Annelene Rør på mob: 40497911 eller mail annelene.ror@gmail.com eller Titus Mutinda Kawinzi på mob: 48212449 eller mail titusmut@hotmail.com






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar